Project Real Skin

In onze maatschappij ligt de focus steeds meer op het uiterlijk. Door de digitale beeldcultuur verandert onze perceptie van wat 'normaal' is. Project Real Skin is een initiatief om 'echtheid' te laten zien en het zelfbeeld daarmee een boost te geven. Want iedereen is uniek en mag er zijn!

De mediacultuur en zeker social media zoals Instagram spelen een grote rol in het bepalen van het schoonheidsideaal en de trends. Omdat digitale beelden gemakkelijk gemanipuleerd kunnen worden, ontstaat er een onrealistisch schoonheidsideaal. Apps zoals Facetune en Snapchat gebruiken filters om het uiterlijk aan te passen. Het wegwerken van rimpels en oneffenheden uit de huid is een belangrijk onderdeel hiervan. Ons beeld van een ‘normale huid’ wordt hierdoor gemanipuleerd. We krijgen onterecht het idee dat het normaal is om een gladde huid te hebben.​

 

Het zit in onze menselijke biologie om ‘erbij te willen horen’. Wij willen graag een normaal uiterlijk, we hoeven zeker niet perfect te zijn. Maar als ons beeld van ‘normaal’ verstoord raakt, leidt dat tot groeiende ontevredenheid met het eigen uiterlijk bij een heleboel mensen. Het gebruik van digitale filters wordt zelfs in verband gebracht met de groeiende vraag naar cosmetische ingrepen bij jonge mensen.

In 2008 liet 3,1 procent van de 18- tot 25-jarigen zich met botox en fillers behandelen. In tien jaar tijd is dit percentage gestegen naar 8 procent.

Onlangs werd bekend dat zelfs Google en Snapchat zich zorgen maken over het effect van filters op het zelfbeeld van de gebruikers. Daar waar Google in zijn eerdere Pixel phones een standaard filter toepaste wil het bedrijf bij de nieuwere modellen veel transparanter zijn over welke filters aangezet kunnen worden en wat het effect precies is op het uiterlijk van de gebruiker. 

Als cosmetisch arts en ontwerper is het mijn missie om mensen gelukkiger te maken. Soms kan dat met een cosmetische behandeling, maar het kan ook door mensen een beter beeld te geven van wat normaal is en daarmee dus een stuk bezorgdheid over het uiterlijk weg te nemen. Daarom ben ik met Project Real Skin gestart. Samen met tientallen vrijwilligers heb ik een online bibliotheek gemaakt van foto’s van echte huid in al haar glorie en met al  haar rimpels en imperfecties. 

Eerlijk gezegd vind ik het prachtig om de diversiteit in kleur en textuur te zien. Zoveel interessanter en mooier dan de gefilterde eenheidsworst..

Veel dank aan alle mensen die tot nu toe al meegewerkt hebben

lippen project real skin.png

#RealLips 

Hartje.png

Marsha 

#projectrealskin #jijbentuniek